Henri Stas

Henri Stas

Henri Stas

Elevage de la Sarte

Wat is de oorsprong van uw bedrijf ?

Ik heb het landbouwbedrijf van mijn grootvader, Jules Kaisin, overgenomen in 1968. Hij is een van de oprichters van het Piétrain stamboek en het was selectie fokker. De oprichster van mijn fokkerij is de zeug Espérance de la Sarte, ze is tevens de eerste Piétrain zeug geregistreerd in het Pig-Book. Dat was in 1947. Ik heb nog nooit zeugen gekocht, zodat al mijn zeugen afkomstig zijn van Espérance.

Hoeveel zeugen hebt u nu ?

Ik heb nog 5-6 zeugen, ze zijn vooral stress resistent.

Wat is uw belangrijkste doel voor uw selectie ?

Mijn fokdoel blijft de conformatie. Dit is de reden waarom de Belgische Piétrain anders is dan de andere "Piétrain". Ik probeer vooral de groei van de negatieve Piétrain te verbeteren.

Wat zijn de andere aandachtspunten in uw bedrijf ?

Ik ben zeer bezorgd over de gezondheidsniveau van mijn fokkerij. Dat is de reden waarom ik probeer te werken voornamelijk met mijn eigen dieren of sperma van een inseminatiecentrum vrij van PRRS.

Ik werk ook veel op de negatieve Piétrain. Ik probeer het voortdurend te verbeteren om van hem een must te maken in de huidige varkenshouderij.

Waar bent u het meest fier op als fokker ?

Ik ben erg trots op de genetische evolutie van mijn varkens door de jaren heen en het in staat zijn om dit erfgoed doorgeven aan mijn kinderen, terwijl ik me nog steeds zorgen maakt over de uitdagingen die hen te komen staan.

Gegevens van de fokker :

  • Adresse : Rue Longue 247, 1370 Piétrain
  • Téléphone : +32 (0) 10/81.14.66
  • e-mail : henri.stas@skynet.be

Dit vind je misschien ook leuk...